Idő

Lehet-e spórolni az idővel?

A mediációs eljárás annyi ideig tart, ameddig a felek szeretnék, mint mediátor nem győzködhetem a feleket, de a közös munkára bíztatok, és az újabb üléseken mindig megbeszéljük, hogy hol tartanak, mit gondolnak a továbbiakról.

Menet

- Az első találkozáskor külön beszélgetek a felekkel, ez általában egy-két óra.

- Ezt követik a közös mediációs ülések, melyek tartama alkalmanként kb. 3 óra.

- Előfordulhat, hogy az első mediációs ülésen megszületik a megállapodás, gyakoribb azonban, hogy több (3-4) ülésre van szükség.

- Lehet, hogy a felek viszonya annyira elmérgesedett, hogy képtelenek egy helységben tartózkodni, de valahogy mégis meg akarnak állapodni; ilyenkor külön helységben ülnek, és a mediátor így beszélget velük, és közvetít köztük.

- Az érintettek igényétől és időbeosztásától függően a közös mediációs ülésekre általában hetente egy alkalommal kerül sor.

- A közvetítői törvény szerint a mediációt a megindítástól számított 4 hónapon belül be kell befejezni, de ha a felek úgy döntenek, rövidebb és hosszabb ideig is részt vehetnek az eljárásban.

- A felek viszonya és személyisége, a vita jellege befolyásolja az eljárás hosszát; ezek a lehetséges eltérések pár alkalmat jelenthetnek, tehát hetekben számolandók.

- Előfordul, hogy a megbeszéléseken nem jutnak érdemben előrébb az érintettek, és ez egy bizonyos ponton felvetheti az eljárás befejezését. 

- Mindig vannak könnyebb és érzelmileg feszültebb részek egy-egy megbeszélésen. Az én dolgom, hogy amikor elakadás van, segítsek továbblendülni, hogy egy új nézőpontból új lehetőségeket találjanak. Ilyen szakaszoknál szünetet is lehet tartani, ami mindenkinek - adott esetben a mediátornak is -, egy kis töltődés a további munkához.

Érdemes időt szentelni arra, hogy az elég jó megállapodás megszülessen.Ki – kihez – mivel?

tovább

Ki – kihez – mivel?

Ígéret és valóság

tovább

Ígéret és valóság

Segítség a döntéshez

tovább

Segítség a döntéshez