Segítség a döntéshez

A vitában érintett feleknél felmerülhet:

- Egyszerűen nehéz újra elindulni, mert már annyiszor körbejárta a kérdést, és nincs semmi előrelépés? – A mediációt még érdemes kipróbálni.

- Úgy érzi kényelmetlen, esetleg ciki beszélni a problémáiról, vitáiról idegen előtt vagy a másik fél előtt? – Az sem könnyű, hogy egy rendezetlen vitával él együtt. 

- Mi lesz, ha nem szimpatikus a mediátor? – Előfordul, ezt előre nem tudhatja, egy próbát megér.

- Mi van, ha a másik fél nem jön el az ülésre? – Míg nem próbálja meg, nem tudja. És ha így van, megnyugodhat, hogy Ön megtette ezt a lépést.

- Attól tart, hogy már a másik fél jelenléte is zavarni fogja, ha egy asztalhoz ülnek, így nem lát esélyt arra, hogy tudjanak egymással beszélni? – Az első beszélgetésen egyedül van, és ha az nem lesz olyan rossz, ez adhat egy kis lendületet a közös beszélgetésekhez. A mediátor jelenléte biztonságot is jelenthet, és lehetőséget arra, hogy ezek ne torkolljanak véget nem érő vitákba, esetleg veszekedésekbe, ne jelentsenek olyan sikertelenséget, amit korábban már esetleg átélt és kellemetlen.

- Sokat gondolkodik azon, vajon mi járhat a másik fejében, mit gondol a közös ügyeikről? - A közös megbeszélés előtt azzal kell törődnie, Ön mit érez, és mit szeretne, és az a fontos, hogy ezeket a beszélgetéseken elmondja - ebben segíti a mediátor. 

- Mi van, ha kidobott pénz volt? – Biztosan nem kidobott. Ez egy lehetőség vagy egy tapasztalat, ha más nem, ennek is ára van, a mediátornak ez a munkája.

- Azt kérdezi, hogy még meddig kell a problémával foglalkozni, csak telik az idő, és semmi változás? – Ha nem jön el a mediációra, az idő akkor is eltelik.

ÉS:

- Általában kiderül a mediációs üléseken, hogy ha nem is könnyű, de az érintettek tudnak beszélni a személyes és üzleti dolgaikról egymás előtt egy kívülállónak. 

- Gyakran egy érzelmekkel telített helyzetben kell racionális döntést hozni, és az erős érzelmek befolyásolhatják a tisztánlátást – ebben segít a mediáció.

- Ha már muszáj a személyes vagy üzleti életét feltárni, inkább a mediációban, mint máshol; ha bíróság előtt történik, kínos lehet vagy épp rossz üzleti döntés.

- Lehet, hogy azért vállalják a mediációt, mert egyszerűen nem akarnak bíróságra járni, beadványokat gyártani.

- A költségeken lehet spórolni: rövidebb ide alatt jutnak el a vita rendezéséhez, mint egy perben, és a költségek egy része nem merül fel. Bírósági eljárásban egyezség esetén vannak illetékkedvezmények.

- Figyelhetnek a jövőre, a lehetséges megoldásokra úgy, hogy ne rombolják le, amit már felépítettek, és ne cipeljék tovább, ami nem működik.

 

 

Igyekszem a kétkedőknek egy kis bizalmat, azoknak, akik a korábbi rossz tapasztalataik alapján olvassák a sorokat, esetleg egy új nyitottsághoz információkat adni. Ha mégis maradt kérdése, vagy épp abban kell segítség, hogy az adott vitában lehet-e vagy érdemes-e mediátorhoz fordulni, keressen bizalommal a megadott elérhetőségeken.